Jadłospis
02.10.2023 - 06.10.2023

Poniedziałek 02.10.2023
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (250 ml): (mleko 2%,płatki kukurydziane (20 g)), herbata zielona (200 ml): napar z zielonej herbaty, cukier (5 g), bułeczki grahamki (30 g) (pszenica), masło (5 g), serek Almette śmietankowy (20g)
II Śniadanie
Jabłko (100g)
Obiad
ZUPA :Zupa brokułowa (250 ml) : (brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, natka, koperek), II DANIE : ziemniaki (150g), kotlet mielony drobiowy z indyka (70 g) (filet z piersi indyka, jajka, bułka tarta pszenna), marchew z groszkiem (150 g): (marchew, groszek, mąka pszenna), kompot jabłko+wiśnia (200 ml)
Podwieczorek
Herbata z cytryną (200 ml) ): napar z herbaty, cukier (5 g), cytryna (3g) , pieczywo pszenno-żytnie (35 g) ( pszenica, żyto), masło (5 g), wędlina wieprzowa (20 g), sałata, pomidor (15g), banan (100g)

Wtorek 03.10.2023
Śniadanie
Herbata z cytryną (200 ml) ): napar z herbaty, cukier (5 g), cytryna (3g), pieczywo pszenno-żytnie (35 g) (pszenica, żyto), masło (5 g), wędlina drobiowa (20 g), sałata, papryka świeża (15 g)
II Śniadanie
Jabłko (100 g)
Obiad
ZUPA : Zupa ogórkowa (250 ml) : (ogórki kiszone tarte i podsmażone na maśle klarowanym, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, natka), II DANIE: ziemniaki (150g), koperek, gołąbki w sosie pomidorowym (120 g) ( mięso wieprzowe, jajka, kapusta biała, passata pomidorowa), sok owocowo-warzywny DZIKI (150 ml)
Podwieczorek
Mleko 2%, bułka wrocławska pszenna (35 g) (pszenica), masło (5 g), powidła śliwkowe (20 g), gruszka (100 g)

Środa 04.10.2023
Śniadanie
Herbata z cytryną (200 ml) ): napar z herbaty, cukier (5 g), cytryna (3g), bułka wrocławska pszenna (35 g) (pszenica), masło (5 g), pasta z łososia wędzonego (30 g) : (łosoś wędzony (20 g), ser biały półtłusty (10 g), szczypiorek (3g), ogórek świeży (15g)
II Śniadanie
Jabłko (100 g)
Obiad
ZUPA : Zupa włoska (250 ml) : (ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek, pomidory krojone, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, natka, koperek), II DANIE: ryż z jabłkiem prażonym i polewą jogurtową (200 g) : (ryż biały, jabłko duszone, jogurt naturalny), kompot jabłko+czerwona porzeczka (200 ml)
Podwieczorek
Kawa zbożowa na mleku (200 ml): (mleko 2%, kawa zbożowa Inka, cukier (5g)), herbata owocowa (200 ml) ( napar owocowo-ziołowy Herbapol, cukier (5g) ) , pieczywo pszenno-żytnie (35 g) ( pszenica, żyto), masło (5 g), wędlina wieprzowa (20 g), sałata, rzodkiewki (15g), banan (100 g)

Czwartek 05.10.2023
Śniadanie
Makaron zacierka na mleku (250 ml) : (mleko 2%, makaron pszenny zacierka (20 g)), herbata z cytryną (200 ml) ): napar z herbaty, cukier (5 g), cytryna (3g), bułka wrocławska pszenna (35 g) (pszenica), masło (5 g), ser żółty (20 g), ogórek świeży (15g)
II Śniadanie
Jabłko ( 100 g)
Obiad
ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty (250 ml): (kapusta kiszona, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek), II DANIE : kasza pęczak (50g), schab duszony (60g), sałatka z roszponki i pomidorów (80 g), kompot jabłko+wiśnia (200ml)
Podwieczorek
Herbata owocowa (200 ml) : ( napar owocowo-ziołowy Herbapol, cukier (5g) ) , budyń waniliowy (200 g): (mleko 2%, jajka, mąka ziemniaczana, cukier, laska wanilii), wafle ryżowe (20g)

Piątek 06.10.2023
Śniadanie
Makaron na mleku (250 ml) : (mleko 2% , makaron pszenny (20 g)), herbata z cytryną (200 ml) ): napar z herbaty, cukier (5 g), bułka wrocławska pszenna (35 g) (pszenica), masło (5 g), twarożek śmietankowy (40 g)
II Śniadanie
Jabłko ( 100 g)
Obiad
ZUPA : Zupa fasolowa (250 ml) : (ziemniaki, fasola biała, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek),II DANIE: ziemniaki (150g), koperek, filety z mintaja w chrupiącej panierce (100 g) : (filet z mintaja, mąka pszenna, jaja), surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i oliwą (100 g), herbata z melisy (200 ml) : (napar z melisy, cukier (5g))
Podwieczorek
Wafle ryżowe (20 g), mus owocowo-warzywny (120 g) : (jabłko, marchew, banan, truskawka)
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
* Dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody źródlanej Eden
* Używane do potraw naturalne przyprawy (sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, imbir, cynamon, laska wanilii, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, kmin rzymski, kozieradka) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
* ALERGENY :
(W jadłospisie podano w nawiasach „wytłuszczone” i podkreślone alergeny występujące w potrawach )
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Gramatura potraw
Śniadanie
- Zupa mleczna – 250g
- Pieczywo 35g
- Masło – 5g
- Wędlina/ser żółty – 20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój – 200ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z piersi indyka lub kurczaka 70g
- Klopsy, pulpety – 70g
- Gulasz, mięso razem z sosem – 100-120g
- Ryba 70 g, kotlet rybny 80 g, paluchy rybne 100g
- Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 50-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( paski papryki, słupki kalarepy, ogórka lub marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 5g
- Wędlina/ser żółty –20g
- Budyń, jogurt –150 g
- Kasza 150 g
- Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasteczka zbożowe – 50g
- Owoce – 80-100g
- Sałatki owocowe – 100g
- Pasty warzywne – 30g