Jadłospis

22.04.2024 - 26.04.2024

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie

Kasza jaglana na mleku (250 ml): (mleko 2%, kasza jaglana (20 g)), herbata z cytryną (200 ml): napar z herbaty, cukier (5 g), cytryna (3g), bułka wrocławska pszenna (35 g) (pszenica), masło (5 g) ,ser żółty (15 g), sałata, rzodkiewka (5g)

II Śniadanie

Jabłko (100g)

Obiad

ZUPA: Barszcz czerwony z ziemniakami (300 g): (buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, natka, koperek), II DANIE: makaron trójkolorowy (50 g) (pszenica), gulasz wieprzowy z pieczarkami (80 g) (szynka wieprzowa, pieczarki, cebula, mąka pszenna), mizeria (100 g) (ogórki świeże, jogurt naturalny 3%, koperek), kompot jabłko+wiśnia (200 ml)

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku (200 ml): (mleko 2%, kawa zbożowa Inka, cukier (5g)),herbata owocowa (200 ml) ( napar owocowo-ziołowy Herbapol, cukier (5g) ), pieczywo pszenno-żytnie (35 g) ( pszenica, żyto), masło (5 g), szynka drobiowa (20 g), sałata, pomidor (15 g), gruszka (100 g)

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku (250 ml): (mleko 2%, płatki owsiane (20 g)), herbata zielona (200 ml): napar z zielonej herbaty, cukier (5 g) , bułka wrocławska pszenna (35 g) (pszenica), masło (5 g), jajko na twardo (35 g) : ( jajko na twardo, majonez, ketchup), papryka (5 g)

II Śniadanie

Jabłko (100 g)

Obiad

ZUPA: Rosół z makaronem (250 ml): (mięso drobiowe 25g, mięso wołowe 25 g, mięso wieprzowe 10 g, marchew, pietruszka, por, seler, kapusta biała, natka), makaron pszenny (30 g) (pszenica), II DANIE: ziemniaki (150 g), koperek, puszek z mięsa rosołowego (60 g) oraz warzyw rosołowych, surówka z czerwonej kapusty (100g ) (kapusta czerwona, jabłko, oliwa z oliwek), sok owocowo-warzywny DZIKI (150 ml)

Podwieczorek

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym (250 g) (mleko 2%, kasza manna (30 g), truskawki rozdrobnione)

Środa 24.04.2024

Śniadanie

Herbata z cytryną (200 ml): napar z herbaty, cukier (5 g), cytryna (3g), bułka wrocławska pszenna (35 g) (pszenica), masło (5 g), pasta z makreli wędzonej (30 g) (makrela wędzona), szczypiorek (3g), rzodkiewka (5g)

II Śniadanie

Jabłko (100 g)

Obiad

ZUPA: Zupa pomidorowa z ryżem (250 g): (marchew, pietruszka, seler, por, passata pomidorowa, ryż, śmietana 18%, natka, koperek ), II DANIE: pierogi z serem i polewą jogurtową (250 g) (mąka pszenna, ser twarogowy półtłusty, jajka, jogurt naturalny), patyczki z marchwi (100 g), kompot jabłko+czerwona porzeczka (200 ml)

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku (200 ml): (mleko 2%, kawa zbożowa Inka, cukier (5g)), herbata owocowa (200 ml) ( napar owocowo-ziołowy Herbapol, cukier (5g) ), pieczywo pszenno-żytnie (35 g) ( pszenica, żyto), masło (5 g), szynka wieprzowa  (20 g), sałata, ogórek świeży (15g), banan (100 g)

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie

Herbata z cytryną (200 ml) : napar z herbaty,cukier (5g), cytryna (3 g)), pieczywo pszenno-żytnie (35 g) (pszenica, żyto), masło (5 g), pasztet drobiowy (30 g), sałata, kalarepa (15g)

II Śniadanie

Jabłko ( 100 g)

Obiad

ZUPA : Zupa pieczarkowa z ziemniakami(250 ml): (marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki świeże obsmażone, ziemniaki, śmietana 18%, natka, koperek ),II DANIE: łazanki (50 g) (pszenica),  z duszoną kapustą kiszoną (50 g) i mięsem wieprzowym (60 g), patyczki z marchwi (30 g), kompot jabłko+czarna porzeczka (200 ml)

Podwieczorek

Mleko 2%(200 ml), herbata owocowa (200 ml) ( napar owocowo-ziołowy Herbapol, cukier (5g) ), chałka     (50 g) (pszenica, jaja masło), masło (5 g), nutella (5 g) (orzechy, mleko, kakao, soja ), gruszka (100 g)

Piątek 26.04.2024

Śniadanie

Herbata z cytryną (200 ml): napar z herbaty, cukier (5 g), cytryna (3g) , pieczywo pszenno-żytnie (35 g) (pszenica, żyto), masło (5 g), hummus (20 g) (nasiona sezamu i produkty pochodne), papryka (5g)

II Śniadanie

Jabłko ( 100 g)

Obiad

ZUPA : Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (250 ml) (marchew, pietruszka, seler, por, szczaw konserwowy, ziemniaki, jajko, śmietana 18%, natka ), II DANIE:  ziemniaki (150 g), koperek, kotlet z ryby (70 g) ( mintaj, jajko, bułka tarta pszenna ), surówka z marchwi z sosem jogurtowo-chrzanowym (150 g) (marchew, jogurt, chrzan tarty), kompot jabłko+wiśnia (200 ml)

Podwieczorek

Jogurt owocowy (180 ml) : (jogurt naturalny, truskawki rozdrobnione), chrupki kukurydziane (20 g)

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

* Dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody źródlanej Eden

* Używane do potraw naturalne przyprawy (sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, imbir, cynamon, laska wanilii, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, kmin rzymski, kozieradka) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

* ALERGENY :

(W jadłospisie podano w nawiasach „wytłuszczone” i podkreślone alergeny występujące w potrawach  )

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Gramatura potraw

Śniadanie 

  • Zupa mleczna – 250g
  • Pieczywo  35g
  • Masło – 5g
  • Wędlina/ser żółty – 20g
  • Pomidor, ogórek – 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka – 20g
  • Napój –  200ml

II Śniadanie

  • Owoce – 80-100g
  • Warzywa – 20-30g
  • Orzechy, ziarna – 5g
  • Sok świeży – 150ml

Obiad

  • Zupa – 250-300g
  • Kotlet mielony, schabowy, z piersi indyka lub kurczaka  70g
  • Klopsy, pulpety – 70g
  • Gulasz, mięso razem z sosem – 100-120g
  • Ryba 70 g, kotlet rybny 80 g, paluchy rybne 100g
  • Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g
  • Ziemniaki – 150g
  • Ryż, kasza, makaron – 50-100g
  • Surówka – 100g
  • Mizeria – 120g
  • Warzywa gotowane z wody – 70g
  • Dodatki warzywne ( paski papryki, słupki kalarepy, ogórka lub  marchewki) – 30g

Podwieczorek

 

  • Pieczywo – 35g
  • Masło – 5g
  • Wędlina/ser żółty –20g
  • Budyń, jogurt –150 g
  • Kasza 150 g
  • Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
  • Warzywa – 20-30g
  • Ciasteczka zbożowe – 50g
  • Owoce – 80-100g
  • Sałatki owocowe – 100g
  • Pasty warzywne  – 30g
Close Menu
×

Koszyk

Skip to content